/>
Machteld de Rijcke Business Consultant 15 mei 2020

Blog: Digitale transformatie

De weg naar digitale transformatie is voor veel ondernemers niet eenvoudig. Met je handen vol aan de dagelijkse operatie blijft er weinig tijd over om bij te blijven in nieuwe IT trends en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Ken je organisaties die het werk gewoon stilzetten, een rem op de hectiek van de dag, juíst om te voorkomen dat de spreekwoordelijke sneeuwbal steeds groter wordt?

Niet veel bedrijven hebben de IT-budgetten de afgelopen jaren zien stijgen, terwijl de snelle veranderingen IT ertoe heeft aangezet juist meer te bereiken. Ook op het vlak van werving en behoud van hoogopgeleid (technisch) personeel ligt voor ondernemers een grote uitdaging.

Idealiter zou ieder bedrijf een strategisch IT-plan hebben om de bedrijfsvoering te optimaliseren met beschikbare IT-middelen. Het is echter moeilijk om die twee werelden op elkaar af te stemmen en het inzichtelijk krijgen van de bedrijfswaarde uit IT-oplossingen is ook nog steeds lastig.

Voor veel meer bedrijven is het de realiteit dat ere en legacy-landschap van systemen overeind gehouden moet worden. Hetgeen veel aandacht en tijd kost om het bedrijf draaiend te houden. Stop nu en investeer; Low-code is de toekomst

 

IT Trends 2020

We onderkennen een aantal gemeenschappelijke trends waar bedrijven met betrekking tot hun IT mee te maken hebben:

 

Groei van het aantal gebruikers?

IT heeft moeite heeft om de benodigde tools aan een sterk uitgebreid aantal gebruikers te leveren.

  • IT moet meer eerstelijns en mobiele werknemers ondersteunen;
  • Het ondersteunen van meer gebruikers en groei en het beheersen van stijgende kosten;
  • Door over te stappen op Office 365 kan het aantal gebruikers dat IT-services gebruikt aanzienlijk toenemen;
  • Bedrijven proberen om mobiele werknemers effectiever en efficiënter te laten werken.

Een statement van een klant MTC: “Toen we overstapten op Office 365, kregen we ineens veel meer gebruikers te ondersteunen en moesten we een manier bedenken om alles eerst mobiel te leveren. Nu heeft een man op een vorkheftruck toegang tot deze toepassingen.”

 

Papier gebaseerde processen

Erg veel belangrijke bedrijfsprocessen zijn nog steeds in hoge mate op papier gebaseerd. Bedrijven krijgen te maken met een toenemende concurrentie, meer eisen- en hogere verwachtingen van klanten. “Draaien” processen nog handmatig dan is het lastig om deze uitdagingen vorm te geven. Er is weinig flexibiliteit en verandering duurt lang.

Een transportbedrijf waarmee wij werkten probeert de tijdsduur die nodig is om rapportages aan te leveren aan klanten te verlagen. Ze zochten naar manieren om sneller te kunnen handelen. De bedrijfsleider vertelt hier het volgende over.  “Het duurde meer dan dertig dagen om een accurate rapportage te doen. Het was ons doel om dit terug te brengen naar 2 dagen. Door te automatiseren hebben we een grote slag geslagen, veel verspilling hebben we kunnen reduceren. Met het Microsoft Power Platform zijn we nu in staat te leveren in 4 dagen en kan deze taak met twee FTE minder word en uitgevoerd. We blijven doorbouwen tot we ons target van 2 dagen gerealiseerd hebben”

 

Legacy systemen

Traditionele IT-systemen zijn niet flexibel genoeg om te voldoen aan de snelle vragen en veranderingen voor zowel de behoeftes van klanten en medewerkers. Er is vaak oog voor klantwensen, maar een budget om wijzigingen aan te brengen is vaak beperkt.

Geïnterviewde beschreven een IT-landgoed dat nieuwe initiatieven niet kon ondersteunen. Als het gaat om ERP-systemen, waren de kosten voor upgraden of vervangen groter dan beschikbare budgetten. Er was een tekort aan vaardigheden voor het ontwikkelen van applicaties in eigen beheer, evenals een gebrek aan budget om de ontwikkeling uit te besteden. De geïnterviewde VP van IT en Inkoop zei: “We hebben een verouderd ERP-systeem dat de marktleider is in onze branche. We waren op zoek naar vervanging, maar hadden geen budget om dit daadwerkelijk te doen.”

Niet direct IT maar wel bepalende facturen voor succes bij de digitale transformatie

 

Talent aantrekken

Jong talent aantrekken en behouden is de grote uitdaging van elke organisatie op dit moment. De nieuwe generatie werknemers bestormt de markt en kan kiezen uit een enorm aanbod. The war for talent is een feit. Een belangrijke eis van jong talent is dat zij de nieuwste technologie willen gebruiken. Wanneer een organisatie hier niet over beschikt, kan dit zelfs een doorslaggevende reden om weg te gaan.

 

Informatiebeveiliging verbeteren

Door de digitale transformatie zijn security en datamanagement twee grote uitdagingen van iedere organisatie. Een gemiddelde MKB-organisatie heeft veel digitale apparatuur in huis. Een grote mengelmoes aan technologie en het verlengen van de levensduur van IT-zorgen voor grote problemen. Zo is het voor de IT-beheerder vaak onmogelijk om alle veiligheidsupdates uit te voeren. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2018 maar liefst 73% organisaties met meer dan 500 werknemers is getroffen door een cyberaanval.

 

Productieve en gemotiveerde medewerkers

IT is tegenwoordig niet alleen ondersteunend. Het is een primaire schakel geworden van de primaire bedrijfsprocessen. Al je medewerkers maken daar gebruik van. Als er niet met up-to-date technologie wordt gewerkt, heeft dat ingrijpende gevolgen op de productiviteit en motivatie van je medewerkers. Werknemers zijn 2,5 keer sneller gefrustreerd wanneer niet de meest moderne apparatuur wordt gebruikt, waardoor vervolgens 7% ergens anders wil gaan werken. Bij organisaties met vooruitstrevende technologie is dit slechts 2%! Het power platform geeft elke gebruiker invloed. Geef de talenten de mogelijkheid en ondersteuning die ze nodig hebben, en je kunt erop vertrouwen dat ze gemotiveerd zijn en blijven.

Total cost of ownership verlagen

Slechts 20% van de kosten van IT bestaat uit de investeringskosten, de overige 80% wordt vaak vergeten! Het lijkt logisch om de levensduur van applicaties te verlengen maar de kosten voor support en aanpassingen zijn gigantisch. Van deze 80% bestaat 30% uit verprutstijd (waste). 

Systemen zijn traag en de diversiteit aan technologie zorgt ervoor dat medewerkers elkaar niet kunnen helpen. Daarom is up-to-date blijven en standaardiseren een uitdaging.

 

Bron: A Forrester Total Economic Impact™ Study Commissioned By Microsoft October 2019